Begin juni is het vijftig jaar geleden dat de Zesdaagse Oorlog uitbrak. Sindsdien bezet Israël de Palestijnse gebieden, één van de grote struikelblokken voor vrede in het Midden-Oosten.

Drie avonden lang debatteren in drie Belgische steden schrijvers, mensenrechtenactivisten en politici uit Europa, Israël en Palestina over deze hoogst actuele kwestie: op 5 juni in Gent (Vooruit); op 6 juni in Brussel (Bozar) en op 7 juni in Antwerpen (Elcker-Ik).

In Vooruit (Gent):

  • Vraaggesprek tussen Nir Baram (meermaals bekroond Israëlisch auteur, schreef o.m. ‘Een land zonder grenzen; een Israëlische schrijver reist door de bezette gebieden’) en Mark Schaevers (journalist Humo)
  • Getuigenis van Issa Amro (Palestijns mensenrechtenverdediger uit Hebron, oprichter Youth Against Settlements) en Adam Aloni (Israëlische mensenrechtenactivist en planoloog; onderzoeker bij B’Tselem, het Israëlische centrum voor mensenrechten in de bezette gebieden)
  • Panelgesprek met Alain Platel (wereldvermaard en uitgesproken geëngageerd choreograaf van les ballets C de la B); Hildegard Devuyst (dramaturg, coördineert sinds 2007 PASS, het uitwisselingstraject van A.M. Qattan Foundation Ramallah en KVS), Farah Saleh, Issa Amro, Adam Aloni en Nir Baram olv Brigitte Herremans (medewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi).
  • Korte documentaire van Thomas Noel over ‘The Ramallah Sessions’.

Deze avond is gratis, maar we vragen je wel om in te schrijven.

 

50 jaar bezetting

Op 5 juni 1967 brak de Zesdaagse oorlog uit. Hierbij verkreeg Israël de controle over de Palestijnse gebieden, de Egyptische Sinaïwoestijn en de Syrische Golanhoogte. De bezetting van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook luidde een nieuw tijdperk in.

Israël had nu de controle over de Palestijnse gebieden en greep die kans om zijn grondgebied uit te breiden via de bouw van nederzettingen. Israëlische kolonisten verkregen de afgelopen 50 jaar via ondoorzichtige wetten gigantische hoeveelheden Palestijns land. Ze werden de meesters van het land en drongen de Palestijnse burgerbevolking terug op een steeds kleiner stuk van het land.

De bezetting transformeerde niet alleen het grondgebied, maar ook het leven van de Palestijnse burgers. Als bezettende macht greep Israël in vele aspecten van het leven van burgers in: wonen, werken, reizen, studeren, ondernemen. Vijftig jaar na de start van de bezetting is dat nog steeds zo.

Meer nog, Israëls grip op Palestijns gebied is sterker dan ooit. De Gazastrook is compleet gescheiden van de Westoever en de rest van de wereld, Oost-Jeruzalem is onbereikbaar voor de meeste Palestijnen, de Westelijke Jordaanoever bestaat uit geïsoleerde enclaves, en Palestijnse burgers ontberen bescherming die ze volgens het internationaal recht zouden moeten genieten.

Exact 50 jaar na de start van de Zesdaagse oorlog, zoomen we in op de concrete gevolgen van de bezetting, zowel voor de Palestijnen als voor Israël. Wat houdt een bezetting concreet in? Welke impact heeft de bezetting op het dagelijkse leven in Palestijns gebied? Hoe verzetten de Palestijnen zich? Hoe evolueerde Israël als bezettende macht?

Een initiatief van Broederlijk Delen, Bozar, 11.11.11., Een Andere Joodse Stem, Elcker-Ik en Vooruit.

Waar: 
Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23
Wanneer: 
5 juni 2017 - 20:00