U bent hier

50 jaar bezetting

Op 5 juni 1967 bezette Israël de Palestijnse gebieden. We herdenken deze treurige verjaardag met tal van activiteiten die aandacht schenken aan de situatie op het terrein.

Achtergrond en opinie

Begin juni is het vijftig jaar geleden dat de Zesdaagse Oorlog uitbrak. Sindsdien bezet Israël de Palestijnse gebieden, één van de grote struikelblokken voor vrede in het Midden-Oosten.

Onze beleidsmedewerkster Brigitte Herremans geeft duiding in een actualiteitsnota en enkele columns.

Op 5 juni 1967 brak de Zesdaagse Oorlog uit. Israël versloeg de gecombineerde Arabische legers en veroverde het de Palestijnse gebieden, een kentering in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Exact 50 jaar geleden bezette Israël de Palestijnse gebieden. De onverzettelijke koers van de Israëlische regering brengt het land steeds dichter bij de afgrond.

Israëli’s stellen de bezetting steeds minder in vraag. Empathie voor Palestijnse slachtoffers van huisvernielingen en militaire operaties is uit den boze.

Vredestocht naar Israël en Palestina

Een groep inleefrezigers trok in april 2017 met Broederlijk Delen en Pax Christi naar Israël en de Palestijnse gebieden. De deelnemers brengen verslag uit.

Israël, Palestina, Vredestocht, inleefreis

Actuales Studio Globo

Studio Globo stelde samen met een aantal vrijwilligers een actuales op over 50 jaar bezetting. Deze les geeft leerkrachten een concrete leidraad met een aantal sterke getuigenissen.

Israël, Palestina, muur, Jerusalem